Dragi miri, am scris acest articol pentru a va sprijini cand faceti programul nuntii. Va recomand sa realizati acest program chiar din momentul in care ati stabilit data evenimentului.

De ce este important programul nuntii


1. Veti sti din timp exact cum se va desfasura nunta si veti evita astfel ca totul sa fie facut pe fuga. Fotografii si videografii vor avea timp pentru realizarea cadrelor dorite.

2. Veti reusi sa va faceti rezervari la prestatorii de servicii cu care doriti sa colaborati. Trebuie sa tineti cont ca cei mai buni isi ocupa calendarul cel putin un an inainte.

3. Veti resusi sa alegeti cele mai bune ore. De exemplu, degeaba gasiti liber un make-up artist foarte bun, daca singura ora libera este ora 15. Nu?

4. Nu veti intarzia in nicio locatie. Mi se pare ridicol sa va astepte preotul pentru a incepe slujba pentru ca nu ati calculat timpul pe care il faceti de la sedinta foto pana la Biserica.

5. Cand aveti totul sub control veti fi mult mai relaxati, veti avea certitudinea ca totul va iesi bine.


Desfasurator program nunta

  • Ora 8.30-9.30 Salon, aranjarea parului. Majoritatea mireselor se programeaza mai intai la par, apoi la make up. In acest interval mirele se pregateste. Se desfasoara imbracatul si barbieritul.


  • Ora 9.30-10.30 Make up. Am luat in considerare ca miresele se machiaza la salon si am lasat 30 de minute pentru drumul spre casa. Daca mireasa se machiaza acasa, cele 30 de minute vor ramane pentru pregatiri. In partea a doua a machiajului eu realizez cateva fotografii pentru a marca si acest moment care face parte din povestea nuntii voastre.


  • Ora 11-13. Imbracatul miresei. In acest interval orar eu realizez si cateva fotografii de detatiu, 20 de minute le rezerv pentru imbracatul miresei, iar 20 de minute pentru cateva fotografii cu parintii si domisoarele de onoare. Tot in acest interval mirele ia nasii de acasa.


  • Ora 13-14.30 Traditii la mireasa acasa. Mirele vine impreuna cu nasii sa ia mireasa de acasa. Ce se intampla de obicei in acest interval? Se desfasoara anumite traditii. Eu le evidentiez pe cele esentiale, iar voi puteti completa cu cele din zona voastra. Mirele ii da buchetul miresei, mirii pun flori in piept celor prezenti, nasa ii rupe turta miresei, iar la sfarsit se joaca o hora. Dupa hora eu aloc 10 minute pentru cateva fotografii doar cu mirii.


  • Ora 15. Ajungem la Biserica. Mi se pare ok ca mirii sa ajunga cu 30 de minute inainte la Biserica pentru a intampina invitatii


  • Ora 15.30-16.30. Slujba


  • Ora 16.30-17.00. Fotografii dupa slujba. Eu personal realizez dupa slujba fotografii de grup cu mirii si fiecare familie prezenta. Consider ca pentru cei mai in varsta au o insemnatate mai mare fotografiile facute in Biserica. Relizez si 5 fotografii doar cu mirii. Nu uitati ca dupa slujba urmeaza felicitarile, iar invitatii imbratiseaza mirii si le ureaza de bine. Acest obicei este inclus in cele 30 de minute.


Plecam la sedinta foto


Ora 17.30-19 30. Sedinta foto. Poate vi se pare mult ca sedinta foto sa dureze doua ore. In aceste doua ore nu veti face doar poze. Daca mergeti intr-un parc veti pierde foate mult timp mergand, schimband locatiile. De ce sa schimbam locatiile? Pentru ca 30 de fotografii facute in acelasi loc consider ca devin plictisitoare. Nu uitati ca veti pierde timp cautand parcare, nu uitati ca pierdeti timp de la parcare pana la locatie. De obicei miresele au tocuri si nu pot merge repede. Am ales sedinta foto sa fie facuta seara pentru ca lumina este mult mai placuta pentru fotografii, iar caldura nu va fi atat de puternica la fel ca in miezul zilei.


Ora 20. Ajung la restaurant mirii cu staful foto-video. Sunt de parere ca trebuie sa ajungeti la restaurant cu 30 de minute mai devreme. Este bine sa verificati daca toate aranjamentele au fost facute asa cum ati dorit. De multe ori se fac incurcaturi si ar fi bine sa le reparati inainte de primirea invitatilor.


Ora 20.30. Ajung la restaurant invitatii. La acest punct intervin urmatoarele doua intrebari. Prima dintre ele este: Nu e prea tarziu? Eu am sa va raspund tot cu o intrebare. De cate ori ati fost la o nunta mai devreme de aceasta ora? A doua intrebare: Daca este Duminica, pastram aceeasi ora? Probabil va ganditi ca invitatii doresc sa plece mai devreme pentru ca a doua zi merg la serviciu. Din experienta va spun ca nuntile facute Duminica tin la fel de mult ca cele facute Sambata, iar cine va fi la serviciu a doua zi se va invoi cu siguranta cateva ore, indiferent ca pleaca de la nunta la ora doua sau la ora cinci.


Cateva lamuri cu privire la programul nuntii


Programul nuntii se poate modifica in functie de zona si traditii

Nu recomand realizarea cununiei civile in aceeasi zi. Programul va deveni foarte incarcat. Asta va obliga sa va treziti mult mai devreme(odihna este importanta pentru ca urmeaza o zi lunga si grea) sau sa renuntati la sedinta foto.

Daca nu gasiti loc la Biserica la ora din program, puteti muta sedinta in locul slujbei, iar pentru sedinta foto veti gasi o locatie unde sa aveti si umbra.

Daca sedinta foto are loc dupa slujba, nu uitati ca trebuie sa le purtati de grija pret de doua ore invitatilor care vin la Biserica. Le puteti recomanda invitatilor sa se intoarca acasa, sau mearga la o terasa.

Intre locatii am lasat 30 de minute pentru deplasare. De multe ori e prea mult, dar trebuie sa tineti cont ca pe drum se poate intampla ceva neprevazut, uitati ceva acasa, faceti o pana la masina, etc

Discutati cu toti prestatorii sa fie punctuali si sa respecte programarile. O intarziere de 30 de minute va poate da tot programul peste cap

Luati in considerare ca puteti realiza sedinta foto in alta zi. Consider ca pozele vor iesi mult mai frumoase. Voi nu veti fi stresati si puteti alege orice locatie doriti. Puteti merge chiar la munte sau la mare. Discutati cu fotograful vostru daca sedinta in alta zi va fi gratuita sau contra cost. E clar ca programul nuntii va fi mult mai relaxat.

  • Discutati cu echipa foto-video daca este nevoie de un al doilea fotograf sau al doilea videograf. Daca pregatirile au loc in orase diferite, o singura echipa nu va putea fi prezenta si la mire si la mireasa, distanta fiind o mare problema.


Program nunta – Intrebari frecvente

1. Pe cine luam cu noi la sedinta foto? Puteti lua pe oricine, dar trebuie sa tineti cont de urmatorul aspect: cu cat va fi mai multa lume, cu atat veti avea fotografii mai putine doar cu voi doi. Sunt de parere ca este momentul vostru, iar invitatii vor avea destule fotografii pe tot parcursul nuntii.

2. Trebuie sa respactam traditiile? Traditiile trebuie respectate doar daca voi credeti in ele. Degeaba mergeti cu galeata prin sat daca nu stiti ce reprezinta. Este o pierdere de timp.

3. Ajungem la restaurant inainte sau dupa invitati? Depinde de zona… In Bucovina ajung mai intai invitatii care sunt intampinati de catre parinti si nasi, iar apoi vin mirii. Nu e usor ca dupa o zi grea sa stati in picioare o ora sau doua pentru a-i primi pe toti. Mie mi se pare o idee buna.

4. Mirele merge sa ia nasii de acasa? Frumos asa ar fi, dar trebuie sa discutati cu nasii. Multi dintre ei nu vor sa faca multe pregatiri acasa.

Acesta este programul pe care eu il realizez cu mirii cu care colaborez. Bineinteles ca se poate ajusta in functie de necesitatile voastre.

Daca v-a fost folositor acest articol sau daca aveti completari, nu ezitati sa lasati un comentariu, iar daca considerati ca va fi util si pentru alti miri, am rugamitea sa-l distribuiti.


Pregatiri usoare!